DE LEZING VAN MANU KEIRSE VAN 27 JUNI ZIT HELAAS VOL.

Wat is eenzaamheid?

 

Eenzaamheid kent geen leeftijd!

Eenzaamheid is een gevoel wat we allemaal wel eens ervaren in het leven en wordt veroorzaakt door het ontbreken of (zelf) verbreken van patronen van verbinding met één of meerdere mensen. Over het algemeen gaat dit gevoel na een tijdje over en heb je er geen last meer van. Dat is volstrekt normaal en hoort nu eenmaal bij het leven. Anders wordt het als het je niet lukt dit gevoel de baas te worden. Dan loop je risico een 'eenzaam brein' te krijgen.

Wil je weten wat je aan eenzaamheid zou kunnen doen en zoek je daarbij hulp? Kijk dan eens bij Mijn eenzaamheid de baas voor de diverse mogelijkheden.

Eenzaamheid kan het gevolg zijn van zowel positieve als negatieve (meer of minder) ingrijpende gebeurtenis, zoals bijvoorbeeld:

  • het overlijden van je partner, kind, ouder of andere naaste
  • het leren leven met een ernstige/chronische ziekte of (aangeboren) beperking
  • gaan studeren; uit huis gaan
  • ontslag of juist een nieuwe baan; met pensioen gaan
  • verhuizen; vrienden/familie die verhuizen
  • samenwonen; trouwen;  gezinsuitbreiding


En hoewel een gevoel van eenzaamheid minder fijn is hoeft het geen probleem te zijn zolang dat maar tijdelijk is. Het wordt lastiger als het langere tijd aanhoudt en je niet weet hoe je dat kunt veranderen. Het grote gevaar is dat het overgaat in een  chronische eenzaamheid, iets waardoor je zelfs een eenzaam brein krijgt.

Chronische eenzaamheid

We spreken van chronische eenzaamheid als het eenzame gevoel zo'n maand of 9 tot een jaar aanhoudt. Er ontstaan daadwerkelijke hersenveranderingen waardoor je een eenzaam brein krijgt,  iets wat ernstige gezondheidsrisico's met zich meebrengt als bijvoorbeeld een verzwakt immuunsysteem, cognitieve achteruitgang, verstoorde hormoonbalans, een chronisch verhoogd stressniveau. Ook wordt het steeds lastiger om gezichten 'te lezen' waardoor je niet meer ziet of iemand het goed met je voor heeft. Dit maakt je achterdochtig en cynisch met als gevolg dat je je nog meer gaat terugtrekken. 

Eenzaamheid en corona

Realiseer je dat de invloed van corona enorm is, zowel bij jong als oud. Denk aan mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt; bedrijven die op omvallen staan of zijn omgevallen; het overlijden van een naaste waar je niet bij kon/mocht zijn; het beperkte aantal gasten wat aanwezig mocht zijn bij de afscheidsplechtigheid; het maandenlange thuiswerken; het missen van fysiek contact met familie, vrienden, medestudenten, sportmaatjes, collega's en ga zo maar door. Het kan je zomaar een eenzaam gevoel hebben geven. Doe er bijtijds wat aan!