Eenzaamheid komt vaker voor dan je denkt!

Als werkgever bent je verantwoordelijk voor het welzijn van je werknemers. Wist je dat uit onderzoek blijkt dat bijna 4 op de 10 mensen zich regelmatig eenzaam voelt en 1 op de 10 zeer ernstig eenzaam? Dat zijn nogal cijfers! Dat zou zomaar kunnen betekenen dat een behoorlijk deel van jouw werknemers te kampen heeft met gevoelens van (zeer ernstige) eenzaamheid. 


ook op de werkvloer komt meer eenzaamheid voor dan gedacht


Heb jij daar al eens over nagedacht? Wordt er binnen het management überhaupt wel eens over gesproken over eenzaamheid  en welke gezondheidsrisico's daar bij horen? Wat dat betekent voor werknemers en de productiviteit? Welke kennis is er over  (de gevolgen van) eenzaamheid in huis? En is er ook oog voor dit thema tijdens de functioneringsgesprekken?

Want eenzaamheid is een 'breinprobleem', dat los je echt niet op met alleen maar een kopje koffie en een goed gesprek!

Oorzaken van eenzaamheid 

  • overlijden van een dierbare
  • (chronische) gezondheidsproblemen 
  • financiële of relationele problemen 
  • traumatische gebeurtenissen
  • verslavingsproblematiek 
  • pestgedrag of pestverleden
  • weinig contact met collega's
  • geen aansluiting bij collega's, buiten de groep staan
  • het gevoel hebben niet op de juiste plek te zitten

    De invloed van corona op eenzaamheid

    Door de coronapandemie kunnen de veranderde werkomstandigheden op zich ook tot gevoelens van eenzaamheid hebben geleid. Niet langer meer de gezamenlijke start van de week of juist het moeten missen van die informele vrijdagmiddagborrel. Het maandenlange thuiswerken had tot gevolg dat vele werknemers weinig tot geen verbinding hadden met collega's en/of de werkvloer. Met als gevolg minder betrokkenheid bij het bedrijf. 

    Hoe gek het misschien ook klinkt, zelfs nu we zijn teruggekeerd naar de werkvloer (of combi met deels thuiswerken) kan iemand nog steeds last hebben van zijn eenzame gevoelens. Dit lost zich echt niet zomaar op!


    zeggen dat je je eenzaam voelt is helaas nog te vaak 'not done'


    En hoewel 'je eenzaam voelen' tegenwoordig meer geaccepteerd is dan voor corona is het voor velen nog steeds 'not done' om te zeggen dat ze daar last van hebben. Ze schamen zich en zijn bang uitgelachen te worden. Zeker in een mannenwereld. Het komt ook regelmatig voor dat iemand allerlei klachten heeft en niet weet dat die het gevolg zijn van eenzaamheid. 

    Hoe zou het zijn om kennis te delen over eenzaamheid op de werkvloer waardoor het bespreekbaar wordt? Ik help je graag! 


    blije en gemotiveerde werknemers zijn goud waard