FEESTDAGEN

Gepubliceerd op 24 december 2023 om 12:00

 

KERST EN OUD & NIEUW

Nog even en dan is het jaar 2023 voorbij. Morgen is het Kerst en wie weet vier je vanavond wel Kerstavond. En als je de reclames moet geloven zijn deze dagen altijd een groot feest. Gezellig met z'n allen aan een feestelijk gedekte tafel, uiteraard in je mooiste Kerstoutfit. Samen eten en drinken en misschien liggen er wel pakjes onder de sfeervol versierde boom. Ik gun het je echt van harte!

Helaas is de werkelijkheid vaak anders. Het zijn misschien de eerste feestdagen zonder je geliefde of andere dierbare, dat kan intens verdrietig, leeg en alleen voelen. Want wat had je het graag anders gezien. En zelfs als het al (wat) langer is geleden, ook dan kan en mag je dat nog steeds zo ervaren. Want een dierbare zal je je leven lang missen, die stoel blijft voor altijd leeg. 


verdriet en gemis dat dagelijks voelbaar is


Of de stoelen van je kinderen die de ene Kerstdag bij hun vader en de andere Kerstdag bij jou zijn omdat jullie niet meer samenleven. En wiens keuze het ook was, het doet zeer dat het gelukkige gezin niet meer is wat het ooit was. Het wiegje wat leeg blijft omdat jouw/jullie kinderwens (nog) niet is vervuld. Een groot verdriet en gemis dat dagelijks voelbaar is en heel vaak door de buitenwacht niet wordt gezien. En of het nu gaat om het verlies van een dierbare, je gezondheid, je baan, scheidingsperikelen of een onvervulde (klein)kinderwens, het maakt niet uit. Het raakt je diep in je hart en dat doet zeer.  


er is altijd ruimte voor dankbaarheid


Daarnaast mag er ook dankbaarheid zijn. Dankbaarheid voor alle mooie en waardevolle herinneringen, de fijne momenten die ook zijn geweest. Vertel ze elkaar, dat geeft een andere beleving dan dat je het alleen maar denkt. En blijf de naam van diegene die je zo mist altijd hardop uitspreken, ook naar anderen toe.

En wie weet is het voor jou juist een geweldig jaar geweest: je hebt de liefde van je leven gevonden, een andere baan, nieuwe vrienden, je langgekoesterde (klein)kinderwens is in vervulling gegaan of je voelt je helemaal happy met je gezonde (sportieve) leefstijl. Wat het ook is, het maakt niet uit, er is zoveel meer om dankbaar voor te zijn. 

Weet dat het ook allemaal naast elkaar kan én mag bestaan: verdriet en vreugde, wanhoop en hoopvol, boos en blij, rouw en liefde....... Ik wens jou en je dierbaren elkaars liefdevolle nabijheid en een gezonder, mooier en blijer 2024 toe.

 

Een warme blije groet, 
Mariette