DE LEZING VAN MANU KEIRSE VAN 27 JUNI ZIT HELAAS VOL.

Eenzaamheid op de werkvloer

 

Als werkgever bent u verantwoordelijk voor het welzijn van uw werknemers. Wat ik me oprecht afvraag: heeft u daarbij ook oog voor mogelijke gevoelens van eenzaamheid bij uw werknemers? Wordt er überhaupt over gesproken? Zo ja, hoe gaat u daarover in gesprek met uw werknemers? En wat heeft u hen te bieden als zij aangeven zich eenzaam te voelen?

Uit onderzoek blijkt dat 4 op de 10 mensen zich eenzaam voelt. Dat zou zomaar kunnen betekenen dat ook een aantal van uw werknemers te kampen heeft met gevoelens van eenzaamheid. Vanuit de werksituatie kunnen er diverse oorzaken zijn zoals: 

 

 • weinig contact met collega's
 • geen aansluiting bij collega's, buiten de groep staan
 • het ervaren van een te hoge werkdruk
 • te weinig uitdaging
 • het gevoel hebben niet op de juiste plek te zitten
 • door (een beperking) een andere functie te krijgen

Andere redenen kunnen zijn:

 • een lastige thuissituatie
 • geldzorgen
 • gezondheidsproblemen

  De invloed van corona op eenzaamheid

  Door de uitzonderlijke situatie waarin we sinds maart 2020 leven, kunnen de veranderde werkomstandigheden op zich ook tot gevoelens van eenzaamheid leiden. Niet langer meer de gezamenlijke start van de week of juist het moeten missen van die informele vrijdagmiddagborrel. Het maandenlange thuiswerken waardoor vele werknemers weinig tot geen verbinding meer ervaren met collega's en/of de werkvloer. Met als gevolg wellicht minder betrokken zijn bij het bedrijf. En wat te denken van iemand die alleen woont en thuis regelmatig tegen de muren opvliegt omdat er gewoon helemaal niemand is die iets aan hem vraagt of tegen hem zegt? En zelfs nu we langzaam maar zeker weer kunnen terugkeren naar kantoor kan ook dat een hoop ongemakkelijke gevoelens bij iemand oproepen.


  Ook op de werkvloer komt meer eenzaamheid voor dan gedacht!


  Wat doet dat met u als werkgever om dit zo te lezen? Heeft u hier wel eens over nagedacht? En heeft iemand zich ooit wel eens ziekgemeld met als reden 'eenzaamheid'? Ik denk het niet. Toch zou dat best wel eens de werkelijke oorzaak kunnen zijn van bepaalde ziekmeldingen, hoewel het zomaar kan zijn dat de betreffende werknemer zich dat niet eens realiseert. 

  Hoe zou het zijn om eenzaamheid op de werkvloer bespreekbaar te maken? Zullen we binnenkort eens een afspraak maken om samen in gesprek te gaan zodat ik u kan adviseren over hoe dit thema het beste aangepakt kan worden? Want zeg nu zelf: blije en gemotiveerde werknemers zijn het goud van uw onderneming, toch?